Depremi ağlayarak karşılayan Ordu Komutanı toplumsal olaylara müdahale uzmanı çıktı!

Depremi ağlayarak karşılayan Ordu Komutanı toplumsal olaylara müdahale uzmanı çıktı!
16/04/2023

Elinde bulunan personel gücünün kullanılmaması nedeniyle deprem sonrasında eleştirilerin odağı haline gelen 2. Ordu Komutanı Metin Gürak'ın basında yer alan haberlerde, kendisine beklemede kalması emrinin gelmesinin ardından ağladığı yer almıştı. Medyada inisiyatif alamayan komutan olarak yer alan Gürak'ın 15 Temmuz öncesinde yaptırdığı eğitimlerle aslında hiç de öyle olmadığı, ortaya çıktı.

15 Temmuz'da Kurmay Başkanı olarak görev yapan Yarbay Savaş Kabaklı, mahkemede verdiği ifadesinde Metin Gürak ile ilgili çarpıcı bir konuyu gündeme getirdi. 15 Temmuz'dan önce normalde 6 aylık planlamalarla yapılan Koktod (toplumsal olaylara müdahale) eğitimlerinin, Metin Gürak'ın emriyle hemen hemen her hafta yaptırıldığı ortaya çıktı.

Güvenlik toplantılarından gerçek mühimmatlı eğitimlere 

Kabaklı ifadesinin devamında "Bunlar normalde bizim eğitim planlamamız 6 aylık paketler halinde planlanır ve komutan onayından geçer. Bu plan harici yaptırılan eğitimlerdi. Her ay Garnizon Komutanı, Vali, Emniyet Müdürü ve MİT Müdürü'nün de katıldığı güvenlik toplantısına katılıyordu Metin Gürak Paşam. Oradan getirdiği bilgiler çerçevesinde bize şunu söylüyordu, emniyete yönelik Koktod'a ağırlık vermemiz lazım."

Bir haftasonu verilen alarm sonrası neden mühimmat alınmadığı konusunda kızan Metin Gürak, Kabaklı'nın o gün eğitimdeki birliklerine "Koktod'un uygulanmaya başlaması şu demek, askerlere devletin polisi bitti, jandarması bitti, artık son kalesi siz kaldınız, o yüzden sokağa çıkıyorsunuz. Ben alarm verdim, tatbikat bile olsa mühimmat alacaksınız" demiş.

Tatbikat sırasında neden mühimmat almadığı konusunda azar işiten Kabaklı, 15 Temmuz günü terör saldırısı gerekçesiyle göreve çağrılması sonrasında mahkeme tarafından neden o gün depodan mühimmat alınmasına müsaade ettiği konusunda sorgulandığı ortaya çıktı.

Metin Gürak'ın mahkemede dinlenmesi talebi geri çevrilmiş

Savaş Kabaklı bundan önce de kendisi ve diğer sanıklar tarafından da birçok kez talep edilmesine rağmen Gürak'ın ifadesi yazılı olarak alınmış ve mahkemede dinlenmesine gerek olmadığı kararı çıkmış.

Kışlaya gelinmesi ile ilgili mesaj çekilmiş

Kışlaya teker teker gelen rütbeli personellerin kendi inisiyatifleri ile geldiğini zanneden Kabaklı, akşam saatlerinde Gürak'ın emir komutasında olan 4'üncü Kolordu Komutanlığı'nın toplu mesaj uygulamasıyla acil kışlaya gelinmesi emrini içeren bir mesaj gönderildiğini yine kışlaya gelenlerden öğrendiğini ifade etti.

15 Temmuz öncesinde yoğun bir şekilde yapılan toplumsal olaylara müdahale eğitimlerinin hangi amaçla yapıldığı, Metin Gürak'ın bu güvenlik toplantılarında hangi istihbari değerlendirmelerle böyle bir eğitime karar verdiği ve depremde gösteremediği inisiyatifi hangi amaçla bu dönemde gösterebildiği konusunda yöneltilen sorular ne yazık ki şu an için cevapsız kaldı.

Salim Sancak