"Teğmen Çelebi" Balonu Patladı
Ergenekon Terör Örgütü Üyeliği iddiasıyla 18 Eylül 2008 tarihinde tutuklanan ve hakkında 16,5 yıl hüküm verilen Mehmet Ali Çelebi, iktidar ile yapılan gizli görüşmeler ve kurulan ittifak sonrası cezasını tamamlamadan 2014 yılında tahliye edilmişti.
Ergenekon Davalarından Kamuoyuna Yansıyan Bilgiler Ürkütücüydü
2007 yılında Kara Harp Okulu’ndan mezun edilen Mehmet Ali Çelebi’nin, hücre yapılanması oluşturduğu, askeri personeli ve öğrencileri takip ettiği ve dönemin siyasi iktidarına karşı bilinçli bir şekilde kışkırttığı, sürekli darbe propagandası yaptığı iddiaları dava dosyalarında yerini almıştı. Askeri öğrencileri ve TSK mensuplarını kökenlerine, görüşlerine, ahlaki eğilimlerine, göre fişleyen Çelebi’nin Ergenekon Terör Örgütü içerisinde aktif olduğu ortaya çıkmıştı. Kemal Aydın ve Neriman Aydın isimli Ergenekon sanıkları ile illegal ilişkide bulunduğu ortaya çıkan Çelebi’nin, bu kişilerle olan görüşme trafiği de mahkeme tutanaklarına yansımıştı.
Ergenekon davaları süresince “Teğmen Çelebi” tanımlamasıyla mağduriyet algısı oluşturulmuş ve Çelebi balonu şişirilmiş, bununla birlikte Mehmet Ali Çelebi siyasete girmeye karar vermişti. 2016 yılında CHP Olağan Kurultayında Parti Meclis Üyesi seçilen Çelebi, 2018 genel seçimlerinde milletvekili oldu. 2021 yılında partisinden istifa eden Çelebi akabinde Memleket partisine katılmış ve kısa sürede bu partiden de istifa edip Akp saflarında yerini almıştı.
Mehmet Ali Çelebi Askerken Nasıl Siyasete Girebildi?
Anlaşmalı tahliyesinin ardından hayatına siyasi bir figür olarak devam etme kararı alan Mehmet Ali Çelebi’nin önünde büyük bir engel bulunmaktaydı. Bu engel her TSK mensubunun tamamlaması gereken “Zorunlu Hizmet Süresi’ydi.” Söz konusu dönemde Türk Silahlı Kuvvetleri’nde zorunlu hizmet süresi 10 yıldı. Ancak Mehmet Ali Çelebi bu süreyi tamamlamamıştı ve bu süreden önce ayrıldığı için büyük meblağda tazminat ödemesi gerekiyordu.
Teğmen Çelebi “Psikolojik Sorunlu”
Yüksek miktarda tazminat bedelini ödemek istemeyen Çelebi, 2015 yılında, 7 Haziran seçimlerinde aday olmak için “psikolojik sorunlu” olarak “askerliğe elverişli değildir” raporu aldığı, ancak Milli Savunma Bakanlığı’nda bu sağlık raporuna şüpheyle yaklaşıldığı ve onay verilmediği ortaya çıktı. Akabinde 1 Kasım seçimlerinde aday olabilmek için Mehmet Ali Çelebi’nin ailevi bağlantılarının devreye girmesiyle Genelkurmay Başkanlığı’nda bir takım görüşmeler gerçekleştirilsede başarılı olunamadığı öğrenildi.
Dursun Çiçek Devrede
Ergenekon sanıklarından Dursun Çiçek, Mehmet Ali Çelebi’nin Türk Silahlı Kuvvetleri’nden tazminatsız bir şekilde ayrılabilmesi için devreye giriyor. Bir kısım Mhp kökenli isimlerle görüşen Çiçek, bu isimlerin girişimleriyle Mehmet Ali Çelebi’nin almış olduğu “Psikolojik Sorunlu” çürük raporunu onaylatmayı başarıyor ve Çelebi, tazminat ödemek zorunda kalmadan TSK’dan ayrılıyor.
Çürük Raporu Sahte mi?
Ergenekon davaları kapsamında “geleceğin genelkurmay başkanı, teğmen çelebi” gibi hamaset dolu söylemler ile şişirilen Mehmet Ali Çelebi balonu, ortaya çıkan “sahte” olduğu iddia edilen çürük raporu ile TSK’den tazminat ödemeden ayrılmasıyla patladı.
Türk Silahlı Kuvvetleri’nde “psikolojik nedenlerden dolayı olarak askerliğe elverişli değildir” raporu genel olarak “Psikotik rahatsızlıklar, Bipolar bozukluklar, Kişilik bozuklukları ve LGBT” vb. kalıcı ve ağır hastalıklarda veriliyor. Eğer Mehmet Ali Çelebi bu rahatsızlıklardan birine sahipse mevcut yürüttüğü hiçbir vazifeyi ifa etmemesi gerekir. Eğer bu rahatsızlıklara sahip değilse, almış olduğu raporun “sahte olduğu iddiaları” hukukun alanına girmekte ve ivedilikle incelenmesi gerekmektedir.
Fatih Acar