Saray Rejiminin Kanlı Üniformaları – İşkenceci Askerler-1

Saray Rejiminin Kanlı Üniformaları – İşkenceci Askerler-1
29/06/2022

Bir insan hakları kuruluşu olan “Advocates of Silenced Turkey (AST)” yaptığı çalışmalar ve ortaya koyduğu raporlar ile 15 Temmuz süreci ve devamında Türkiye’de yaşanan insan hakları ihlallerini, devletin resmi kurum ve kişileri tarafından yapılan insan onuruna yakışmayacak kötü muameleleri ve işkenceyi gözler önüne serdi. 

AST Kasım 2020 yılında ve geçtiğimiz günlerde yayımladığı Türkiye’de ki İşkenceciler raporlarında sanık ve tanık ifadeleri ile resmi kayıtlara geçmiş olan 108 işkenceci ismi ifşa etti. Bu isimler arasında kendisine muhalif olan insanlara siyasi konum ve nüfuzunu kullanarak işkence yapılmasını sağlayan iktidar sahipleri, silah arkadaşlarına işkence yapan general, subay ve astsubaylar, emniyet müdürleri, polis memurları, gardiyanlar  ve hatta insanları adil yargılaması gereken hakim ve savcılar bulunmakta. 

AST’nin yayımlamış olduğu raporlara aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

https://silencedturkey.org/

Bu haberimizde raporda isimleri geçen işkenceci generallerin üzerinde duracağız.

15 Temmuz Rejiminin Sopası: İşkenceci Generaller

  • (E) Korg. Zekai Aksakallı                  - Dönemin Özel Kuvvetler Komutanı
  • Korg. İrfan Özsert                             - MSB Sv. Ve Güv. Müdürü

15 Temmuz gecesi sözde darbe girişimine kimlerin katılıp katılmadığı dahi bilinmezken, bir çok subay ve astsubay hakkında infaz emri veren Zekai Aksakallının 16 Temmuz günü Özel Kuvvetler K.lığı nizamiyesinde askerlere işkence yaptığı görüntüler ortaya çıkmıştı.  AST’nin yayınladığı raporda da 15 Temmuz ve devam eden süreçte Zekai Aksakallı’nın işkence ve kötü muameleye devam ettiği ve buna yönelik emirler verildiği görülmektedir.

Ankara 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen 33'ü tutuklu 67 sanıklı davada dinlenen tanıklar, Zekai Aksakallı’nın askerlere yaptığı işkenceleri gördüklerini açıkladı. Tanık Astsubay üstçavuş Ömer Özdemir karargâhta gördüklerini şöyle anlattı: “Domuz bağı ile bağlanan, başına poşet geçirilenler vardı. Zekai Aksakallı'nın Ümit Bak'a küfrettiğini duydum, 'içeri girdiğinde karınızı birileri şaapacak' diye. Zekai Paşa'nın diğer personeli tekmelediğini, bunlar götürülürken Volkan Vural Bal'ın da yumrukladığını gördüm. …Bir yarbayımıza elektrik verildiğini gördüm"

Ankara 24. Ağır Ceza Mahkemesinde yargılanan subay eşinin davasında 18 Nisan 2018 tarihinde tanık olarak ifade veren Genelkurmay Protokol subayı Üsteğmen Kübra Yavuz da ÖKK Tümg. Zekai Aksakallı ve Kara Kuvvetleri Komutanlığı'ndan Tümg. İrfan Özsert’ten işkence gördüğünü anlattı. Bir kadın olarak sağ çıkabileceğimi düşünmedim. 10 gün sonra Genelkurmay Karargâhı içinde Zekai Aksakallı ve İrfan Özsert tarafından ölüm tehdidi altında ifadem alındı. Genelkurmay poligonunda 2 gün ölüm tehdidi ve şiddete maruz kaldım. Genelkurmay poligonu içinde ellerimiz, gözlerimiz bağlı elektrik verilerek, dövülerek, 2 gün aç bırakıldık. Tuvalete giderken erkek personel kapıyı açık tutup, nezaret ediyordu. 2 saatte bir alınıp, ‘Bu yetersiz biraz daha bir şeyler söyle’ dediler. Gidip gelirken, işkence görenleri görüyordum. İfademi alanların üstünde kan vardı. Bu şartlarda ifade verdim.”

TC Anayasası bireylere işkence ve kötü muamele yapılamayacağını belirtir ve  TCK 94. Maddesi gereği işkence de zaman aşımı söz konusu değildir. 

AB Konseyi  Aralık 2020 tarihinde kabul ettiği ‘AB Küresel İnsan Hakları Yaptırımları Rejimi” kararı ile işkence yapan, insanlık dışı ve kötü muamelede bulunan AB üyesi olan yada olmayan devletler, devlet dışı aktörler ve AB vatandaşı olan ya da olmayan bireylere karşı önleyici tedbirler almıştır. 

Sonuç olarak işkence insanlığa karşı işlenmiş bir suçtur ve zaman aşımı yoktur. İşkence yapan ve insanlık dışı kötü muamelede bulunan, yapılması emrini veren ve yapılmasına göz yuman kişiler hukuk önünde hesap vereceklerdir.

Fatih Ayhan Acar

Kaynak : Advocates of Silenced Turkey – Türkiye’de ki İşkenceciler Kasım 2020 Raporu