KK İstihbarat Başkanı Tümg. Mehmet Göktan: “Kışlayı dehal terket ama bunu diğer personele söyleme.”

KK İstihbarat Başkanı Tümg. Mehmet Göktan: “Kışlayı dehal terket ama bunu diğer personele söyleme.”
11/12/2022

Üzerinden geçen altı yıllık bir zamana rağmen 15 Temmuz 2016 öncesi ve sonrasıyla Türkiye’de yaşanılanlar hala aydınlatılmamış, ancak zamanla gün yüzüne çıkan gerçekler resmi devlet söyleminin yalan olduğunu ortaya koymuştur. 15 Temmuz davaları kapsamında sanık ve tanık beyanları, TSK Komuta heyetinde olan bir kısım komutanların yaşanacaklara önceden vakıf oldukları halde vazifelerini icra etmediklerini gösterdi. Bu komutanlardan birisininse dönemin KK Istihbarat Başkanı Tümg. Mehmet Göktan olduğu ortaya çıktı. 

Kara Kuvvetleri İstihbarat Başkanının emir Astsubayı olan Fatih Yurtsever’in mahkemede verdiği ifadesine göre(1); Tümg. Mehmet Göktan, olay gecesi saat 22:00 civarında Fatih Yurtsever’i arayarak, derhal kışlayı terketmesini, bu bilgiyi sadece 3 kişi ile paylaşmasını ve diğer personele bu durumu bildirmemesini iletmiştir.

Temel görevleri arasında karargah personeli başta olmak üzere tüm askeri personeli en kısa sürede yayımladıkları emniyet ikaz mesajları ile bilgilendirmek ve gerekli emniyet tedbirlerini almak olan Kara Kuvvetleri İstihbarat Başkanının, bu görevini yerine getirmediği gibi tam tersi davranarak sahip olduğu bilgiyi karargahtaki personelden gizlediği, böylece alarm, tatbikat, terör saldırısı denerek mesaiye çağrılan askeri personelin de 'Kaçınılmaz hataya sürüklenmelerine' zemin hazırlandığı ortaya çıktı.

Tümg. Mehmet Göktan olay gecesi Merkez Orduevinde düğünde!

TSK İç Hizmet Kanunu gereği, özellikle olağanüstü bir durum olduğunda; önce kendisi karargaha mesaiye gitmesi ve karargah personeli başta olmak üzere tüm Kara Kuvvetleri Komutanlığı personelini derhal bilgilendirmesi gereken Tümg. Mehmet Göktan’ın olay gecesi Merkez Orduevinde düğünde olduğu ve yürüme mesafesi 10 dk. olan Kara Kuvvetleri Karargahına dahi gitmediği ortaya çıktı.

Bu durum Tümg. Mehmet Göktan’ın saat 22.00’de daha ne olduğu bile belli olmayan kaotik bir ortamda önceden her şeyi bildiği ve masum askeri personele kurulan kumpasın bir parçası olduğu yönünde akıllarda soru işareti bırakti.

Kara Kuvvetleri Harekât Başkanı’nın da mesaiye geleceğini söylemesine rağmen mesaiye gitmediği ve astlarını bilgilendirmediği ortaya çıktı

Kara Kuvvetleri Harekât Merkezi Ceridesinde yer alan kayıtlara göre (2); 

Olay gecesinde Kara Kuvvetleri Harekât Başkanı Tümgeneral Mehmet Okkan’ın; Harekât Merkezini saat 20:00’dan sonra 3 defa telefon ile aradığı ve karargaha geleceğini söylediği, ancak sabaha kadar karargaha gelmediği ve personeline meydana gelen olaylarla ilgili herhangi bir bilgi vermediği ortaya çıktı.

Kendisinin de Merkez Orduevinde düğünde olduğu ortaya çıkan Tümg. Mehmet Okkan’ın saat 20.00’de daha ne olduğu bile belli olmayan kaotik bir ortamda önceden her şeyi bildiği ve kurulan kumpasın bir parçası olduğu şüphesini akıllara getirdi.

Öte yandan Kara Kuvvetleri Karargahı Davasında bu komutanların mahkeme huzurunda tanık olarak ifadesine başvurulması defalarca talep edilmesine rağmen bu taleplerin gerekçesiz olarak kabul edilmediği ortaya çıktı. 

 

Umut Güçlüer

 

Kaynaklar

[1] Kara Kuvvetleri İddianamesi kapsamında Ankara 19.Ağır Ceza Mahkemesi 2017/46 Esas Sayılı [ Kara Kuvvetleri ] Dava dosyası kapsamında Astsubayı Fatih Yurtsever'in mahkeme huzurunda verdiği 06.07.2018 tarihli tanık beyanı

[2] Kara Kuvvetleri Komutanlığının Ağustos 2016 tarih ve HRK.: 22282378-1270- 161/1'inci Tahkikat Hyt. sayılı raporun ekinde yer alan Ceride Kayıtları