Darbe Değil Pusu: Tuğgeneral Ünlü İşte Böyle Tuzağa Düşürüldü! - 2

Darbe Değil Pusu: Tuğgeneral Ünlü İşte Böyle Tuzağa Düşürüldü! - 2
05/07/2023

O Gece Hozat’ta Yaşananlar

15 Temmuz gecesi Hozat 51’inci Motorlu Piyade Tugayı’nda personel ne olup bittiğini anlamaya çalışıyordu. Ünlü, kendisi tatildeyken tugay komutanlığına vekalet eden Kurmay Albay Suat Erdoğmuş’a ulaştı, emir komuta zincirini koruyarak fevriliğin önüne geçti. (Bir kaç ay sonra Elazığ Sanayi ve Ticaret Odası’nın konferans salonunda 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nce düzenlenecek duruşmalarda, Ünlü’nün “Hozat’ta bir kuvvet hazırlayıp 8’inci Kolordu’nun kontrolünü ele almak üzere Elazığ’a hareket etmeye çalıştığı” iddia edilecek, yıllarca sürecek yargılama sonucunda, o gece tugayda hiç bir anayasal suçun işlenmediği kabul edilecekti.)

Ünlü, aynı zamanda Hozat ilçe tabur komutanı da olan Erdoğmuş’tan yerel yöneticilerle iletişime geçip durumu netleştirmesini istedi. Erdoğmuş, Belediye Başkanı Celaleddin Polat, Cumhuriyet Savcısı İlhan Öztürk, Kaymakam Bekir Demir, Emniyet Amiri Osman Demir ve İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Mahmut Aydın’ı tugay karargahına davet etti. (Yerel yöneticiler bu daveti garipsemedi, aslında tugaya da yabancı değildiler. Her salı karargahta istihbarat koordinasyon toplantısına katılıyorlardı. Erdoğmuş, rahatsız hissetmemeleri için gelen misafirleri yine koordinasyon toplantısının yapıldığı salona aldı.) 

2017 Yılında mahkemedeki şahitliğinde Belediye Başkanı Polat o geceyi “ Beni ‘hoşgeldin’ diyerek karşıladılar, askeri personel telefon ederek ne olduğunu anlamaya çalışıyordu, emniyet amirinin silahı üzerindeydi ve alıkonulmamıştı, ailemizi arayıp geç kalacağımızı haber verdik” cümleleriyle anlatacaktı.

Gecenin ilerleyen saatlerinde Çardakçı, Hozat İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Aydın’ı aradı. Bir hareketlilik olup olmadığını sordu. Aydın’ın tugay karargahında olduğunu öğrendi, telefona Tabur Komutanı Erdoğmuş’u istedi. Çardakçı bu sefer darbe karşıtı bir söylem kullandı. 2017 Yılında mahkemedeki şahitliğinde, Erdoğmuş ile arasında geçen diyaloğu şöyle anlatacaktı: “Tabur Komutanı ile görüştüğümde bu kalkışmanın kanunsuz olduğunu söyledim. Tabur komutanı; Savcı, belediye başkanı ve emniyet amirini çay içmek için çağırdığını söyledi. Bölge komutanı olarak ısrarla benim emirlerimin yerine getirilmesini isterken, ısrarla benim emirlerimi yerine getirmeyeceğini hissettim. Bunlar emirleri Abdülkerim Ünlü'den aldıklarını söylediler. Ben Abdülkerim Ünlü'den emir alamayacaklarını, benden emir alacaklarını söyledim.”

Ünlü’nün Derdest Edilişi Ve Sonrası

Çardakçı en sonunda Ünlü’yle doğrudan iletişim kurmaya karar verdi. Çok samimi konuştu, ona dair herhangi bir sorun veya şüphe olmadığı izlenimini verdi, doğruca 8’nci Kolordu Karargahı’na gitmesini istedi. Çardakçı’nın dostane konuşması, kullandığı darbe karşıtı dille birlikte rütbece üst konumda olması Ünlü’yü rahatlattı, Çardakçı’nın emrine riayet ederek Hozat’a dönmekten vazgeçip karargaha yöneldi. Jandarma bölge komutanı hemen Yılmaz Uyar’ı aradı, Ünlü’nün yolda olduğunu bildirdi, Uyar da karargaha adımını atar atmaz derdest edilmesini emretti.

Uyar’ın talimatına uyuldu, Ünlü derdest edildi. Artık onun için baskı ve işkence dolu günler başlamıştı. İlk bir kaç gün kendisine zorla imzalatılan ifadeleri manşetlere taşındı, odasından çıkan sözde “darbeye katılacaklar” listeleri ile onlarca asker tutuklandı. İlk duruşmasında üzerine atılı tüm suçlamaları ve işkence ile imzalatılan ifadeleri reddetse de tutukluluk hali devam etti ve sonunda ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı. 

Sonuç

Kasım 2019’da Yargıtay 16’ncı Ceza Mahkemesi, Elazığ 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nin darbe yargılamaları ile ilgili verdiği kararı onadı. Dosyada 15 Temmuz 2016’da darbe girişimine katılarak “Anayasayı İhlal suçu”nu (TCK 309) işlediği gerekçesiyle ceza alan tek kişi Tuğgeneral Abdülkerim Ünlü oldu. Ünlü’ye müebbet hapis cezası verilirken birlikte yargılandığı 39 asker de “terör örgütü üyeliği” nedeniyle 6 yıl 3 ay ila 10 yıl arası değişen hapis cezasına çarptırıldı. 15 Temmuz gecesindeki performansının ardından Jandarma Bölge Komutanı Tümgeneral Ali Çardakçı 2017'de korgeneralliğe, 2021'de ise orgeneralliğe terfi etti. Halihazırda Jandarma Genel Komutan Yardımcılığı görevini sürdürüyor. 8’inci Kolordu Komutanı Yılmaz Uyar 2017 yılındaki Yüksek Askeri Şura (YAŞ) kararları ile emekliye sevk edildi. Orduevi Müdürü Selim Alkan ise 15 Temmuz sonrası bir süreliğine Ünlü’nün makamına “Tugay komutan vekili” olarak atandı. 2017 Yılında YAŞ kararları ile görev süresi iki yıl daha uzatıldı, 2019 yılında emekliye sevk edildi. 

Notlar

8’inci Kolordu Komutanı Korgeneral Yılmaz Uyar’ın 15 Temmuz gecesindeki rolü henüz aydınlatılmış değil. Uyar, darbe girişiminin erken saatlerinde (22.50 ve 23.17) iki defa MİT personeli Sadık Üstün tarafından arandı. Cerideye işlenen bu aramalarda Üstün Uyar’a darbenin başındaki ismin Akın Öztürk olduğunu söyledi, alınabilecek çeşitli önlemlerle ilgili bilgi verdi. Bu esnada Öztürk kendi ifadeleriyle “darbeden habersiz lojmanda pijamalarıyla” istirahat ediyordu. Uyar’ın 15 Temmuz’un karanlık isimlerinden Üstün’ün ilk aradığı isimler arasında yer alması oldukça ilgi çekici. Ayrıca Uyar, 7 Ekim 2016’da çalışmalarına başlayan Meclis Darbe Araştırma Komisyonu’nda, üyelerin dinlenmesini istediği isimler arasında yer alıyordu. Fakat Hulusi Akar, Hakan Fidan ya da Sadık Üstün gibi o da dokunulmazlık kazanan isimlerdendi, Komisyon Başkanı Reşat Petek üyelerin talebini geri çevirdi. 

15 Temmuz gecesi Ünlü’ye ve onlarca askeri personele tuzak kuran silah arkadaşlarına (!) ek olarak onların haksız yere yıllarca tutuklu kalmalarına ve ağır cezalara çarptırılmalarına neden olan adli personele değinmekte de fayda var. İşte darbe yargılamalarında Elazığ adliyesindeki hukuksuzluklara imza atan isimler: Başta iddianameyi hazırlayan Elazığ Cumhuriyet Başsavcısı Habib Korkmaz (40048) ve 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Suat ALACA (40914) olmak üzere; Savcı Akın ÇETİN (150011), Hakim Cem ALTUNSOY (174475), Savcı Hasan KARAMAN (123185), Hakim Sadık ÇİMEN (165565), Hakim Özcan İNAN (196010), Savcı Erdal KARAKAŞ (192184), Savcı Abdullah Fatih BİLDİK (153119), Hakim Şahabettin ÖZTÜRK (150935), Hakim Abdullah BOYRAZ (189665), Hakim Emrah YILDIRIM.(139914), Hakim Emre KÜÇÜKBAŞOL (149922), Savcı ERCAN AKIN (195703), Hakim Adem CAN (120725).

 

Faruk Yılmaz