Yayın Kesme Senaryosu: Özel Kuvvetlerin Türksat Tesisleri Gezisi

Yayın Kesme Senaryosu: Özel Kuvvetlerin Türksat Tesisleri Gezisi
01/23/2024

Özel Kuvvetler Komutanlığı, Türkiye tarihinde birçok önemli olayda adı geçen kurumlardan birisi olmuştur. Mahkemelerde verilen sanık ifadelerinde, 15 Temmuz'dan birkaç gün önce Hulusi Akar, Hakan Fidan ve Zekai Aksakallı'nın gece yarısına kadar sözde darbe kalkışması sırasındaki hareket tarzlarını konuşmak üzere Özel Kuvvetler Komutanlığı’nda toplandıkları ortaya çıkmıştı.

Kursiyerlerden Türksat’a istihbarat gezisi

Hulusi Akar'ın korumalığını yapan Arıkan, mahkemede verdiği ifadesinde sözde darbe girişiminden üç ay önce gerçekleştirilen ilginç bir geziden bahsetti. 

14 Temmuz 2016'da yapılan 4. Dönem Özel Kuvvetler kursunun Özel Harekat safhasında (Nisan-Mayıs ayları), eski adıyla Gayri Nizami Harp, yeni adıyla Konvansiyonel Olmayan Harp Eğitimi’nin (KOH) bir parçası olarak Türksat tesislerine gezi düzenlendi. O dönemde Özel Kuvvetler Okul Komutanı olarak görev yapan Kurmay Albay Ömer Faruk Bozdemir, kursiyerlere "Senaryo gereği Türksat yayınının nasıl kesileceğini öğrenmelerini, fakat bunu öğrenirken direkt sormamaları gerektiğini, Türksat yetkililerinin bunu kültür gezisi olarak bildiklerini, amacın yayının nasıl kesileceğini fark ettirmeden öğrenmelerini" istedi.

Rapor: Yayınlar hiçbir şekilde kesilemez

Kursiyerlerin raporları, Türksat tesislerine yönelik saldırı veya sabotaj durumlarında dahi Radyo veya Televizyon yayınlarının kesilemeyeceği sonucunu ortaya koymaktaydı. Yetkililer, olumsuz durumlar için iki alternatif çözüm sunarak, Gölbaşı'ndaki Türksat tesisinin bombalanması veya işlevini yitirmesi durumunda Türkiye'nin farklı bölgelerinde hizmet sağlayan noktaların devreye gireceğini belirtmişlerdir. Ayrıca, Türksat uydusunun arızalanması durumunda diğer ülkelerin uydularından frekans talep edilebileceği ve yayının devam edebileceği bilgisi kursiyerlere iletilmiştir.

Bir psikolojik harekat örneği

Gezi sonucunda ortaya çıkan bu bilgiler ışığında, Türksat tesislerine yapılacak müdahalenin yayınları durduramayacağı gerçeği neredeyse Özel Kuvvetler Komutanlığı içinde genel bir bilgi olarak kabul ediliyordu. Bu durumda, 15 Temmuz ihanet ve kumpasının bir parçası olarak, Türksat'a terör ihbarı bahanesiyle gönderilen insanların bilinçli bir şekilde kurban seçildiği ve aylardır psikolojik harekat yöntemleriyle gri propagandaya malzeme edildiği söylenebilir.

Türksat gezisinin planlayıcıları arasında bulunan Okul Komutanı Faruk Bozdemir, 15 Temmuz'un hemen sonrasında Tuğgeneral rütbesine terfi ettirilmiş, 2019 yılında yapılan YAŞ atamaları sonrasında Hakkari'ye atanmasından sonra haksızlığa uğradığı gerekçesiyle istifa etmişti.

Salim SANCAK