Org. Yaşar Güler’in Kemal Eskintan ile İlginç Bağlantısı: Kadir Sazoğlu

Org. Yaşar Güler’in Kemal Eskintan ile İlginç Bağlantısı: Kadir Sazoğlu
09/11/2022

15 Temmuz günü, TSK zirvesinde komutanların söz, tutum ve davranışlarındaki tutarsızlıklar ve belirsizlikler TSK içerisinde yaşanan şaşkınlık ve kaosu daha da artırmıştır. Bu şüpheli davranışlar ve kasıt izlenimini veren ihmaller dizisinin yanında komuta kademesi tarafından teamüllere aykırı olarak yapılan görüşmeler ve bu görüşmelerin gizlenmeye çalışılması 15 Temmuz ile ilgili iktidar ve ortakları tarafından söylenenlerin gerçeklerle bağdaşmadığı yönünde soru işaretlerini beraberinde getirmektedir.

Genkur. II. Başkanı olan Org. Yaşar Güler’in, 15 Temmuz tarihinde emekli uzman çavuş Kadir Sazoğlu ile yaptığı görüşme de hayli ilgi çekicidir.

15 Temmuz günü terörle mücadele açısından çok önemli bir toplantıda olduğunu ifade eden Org. Yaşar Güler, bu önemli toplantıyı yarıda kesip bir telefon görüşmesi yapıyor ve müteakiben Kadir Sazoğlu ile görüşüyor.

Emekli olan bir TSK mensubu olan Kadir Sazoğlu’nun, 15 Temmuz tarihinde yoğun bir mesai takvimi olan Genelkurmay II.nci Başkanı ile bu şekilde görüşmesi askeri teamüllere tamamen aykırı gözükmektedir.

Kadir Sazoğlu Kim?

Kadir Sazoğlu, Org. Yaşar Güler’in makam şoförlüğünü yapmış emekli bir TSK mensubu. Milli İstihbarat Teşkilatı Özel Operasyonlar Daire Başkanı Kemal Eskintan’ın ise o dönem ki makam şoförü. 

Kadir Sazoğlu’nun Org.Yaşar Güler’e yaptığı teamüllere aykırı olan bu kısa süreli ziyareti ilginç kılan diğer bir detay ise zamanlaması. Binbaşı O.K. nın MİT’ e yaptığı ihbardan sonra bu ziyaretin gerçekleşmiş olması da akıllarda soru işareti bırakmaktadır.

  • * Yaşar Güler resmi makamlara bu görüşmesinden ve içeriğinden bahsetmiş midir? 
  • * Kadir Sazoğlu’nun bu görüşme ile alakalı bilgisine başvurulmuş mudur? 
  • * Bu görüşmede Kemal Eskintan’ın rolü var mıdır? 
  • * Genelkurmay II. Başkanı olan Org. Yaşar Güler ile MİT Özel Operasyonlar Daire Başkanı olan Kemal Eskintan arasındaki ilişki teamüllere uygun mudur?

 

15 Temmuz öncesi ve sonrasında Kemal Eskintan’ın rolü ve faaliyetleri düşünüldüğünde Org. Yaşar Güler ile arasında ki ilişki, gizlenmeye çalışılan bu ilişkinin detaylıca ortaya konulması 15 Temmuz açısından aydınlatıcı olacağı görülmektedir.

Ancak 15 Temmuz davalarında sanık avukatları tarafından, Kemal Eskintan ve Kadir Sazoğlu’nun dinlenilmesi talep edilmesine rağmen mahkemelerce bu taleplerin reddedildiği ortaya çıkmıştır.

Umut Güçlüer