Mülakat Daveti: Levent Gültekin’e Sorularımız Var!

Mülakat Daveti: Levent Gültekin’e Sorularımız Var!
11/18/2023

13 Kasım 2023 tarihinde gazeteci Levent Gültekin kendi sosyal medya hesabından yaptığı canlı yayının bir bölümünde 15 Temmuz gecesine de değindi. O gece kışlalarından çıkan askeri personelin tuzağa düşürüldüğünü kabul eden Gültekin, bu personelin cemaat mensubu olduğunu da iddia ederek "..Bu ülkenin evlatlarına kurşun sıktılar, gözümüzün önünde, 15 Temmuz tiyatroydu, olabilir, tiyatro da olsa sonuçta kurşun sıktınız, tiyatro gereği de oyuna gelmiş olsanız, böyle bile olsa millete kurşun sıktınız, bomba attınız bu ülkeye..." dedi.

Bizce “kumpas” olan darbe girişiminin her yönüyle aydınlatılması, ülkemizin geleceği açısından tarihi bir önemi haizdir. Her namuslu insanın o gecenin aydınlatılmasına katkıda bulunmaktan geri durmayacağına inanıyoruz ve Levent Gültekin’e mevcut konuşmasındaki ifadeleri üzerinden yazılı bir mülakat teklifinde bulunuyoruz. İşte sorularımız:

Giriş

1) T24’den Candan Yıldız ile 2022 yılında yaptığınız mülakatta kitabınızı (Yaklaşan Kasırga) tanıtırken “20 yıldır bir senaryo var gibi, Erdoğan ne zaman sıkışsa bir el önündeki engelleri kaldırıyor” dediniz. Bu kapsamda Erdoğan’a tek adam yönetiminin yolunu açan, başta yolsuzluk olmak üzere iddia edilen pek çok suça karşı yargılanmayacağı bir düzen kurmasını sağlayan ve karşısında engel ya da muhalif olarak gördüğü kamu görevlilerinin tasfiyesini mümkün kılan 15 Temmuz tiyatrosu, belirttiğiniz o “el”in ürünü olabilir mi? Yine kitabınızda değindiğiniz Erdoğan-Binali Yıldırım arasındaki diyalogla ilgili olarak Erdoğan’a atfedilen “Binali 15 Temmuz’la ilgili soru sorma!” cümlesini “tiyatro” ve “oyun” kabulleriniz açısından değerlendirir misiniz?

2) Bunun öncesinde 5 Kasım 2016 tarihinde bir Youtube konuşmanızda, Erdoğan’ın “darbeyi önceden bildiğini, hatta 15 Temmuz günü Marmaris’te kaldığı otele bir kamera getirterek ulusa sesleniş konuşması dahi yaptığını” öne sürmüştünüz. Sizce Erdoğan 15 Temmuz öncesinde ve o günün gecesinde “ulusa sesleniş konuşması” dışında başka hazırlıklar yapmış ve bu kapsamda talimatlar vermiş midir?

Sayın Gültekin, basın meslek ilkelerinin gerektirdiği gibi tamamen gerçeğin açığa çıkması için çalışıyor ve 15 Temmuz’un bir tiyatro olduğunu kabul ediyorsanız, 13 Kasım tarihindeki konuşmanızla ilgili soruyoruz;

1) Bu tiyatro oyununu yazan kim? Yöneten kim? Oynayanlar/oyuna getirilenler kim?

2) Bu tiyatronun/oyunun sahnelenme amacı nedir?

3) Bu oyunda tanımlanamayan karanlıkta kalan aktörler kimlerdir?

4) TBMM’nin darbe araştırma komisyonunun hazırladığı rapor sizce neden yayımlanmıyor? İktidarın saklamaya çalıştığı gerçekler nelerdir?

5) Sizce darbe yargılamaları Türkiye’de neden gündem olmuyor?

Devamında

6) Binlerce askerin yargı sürecini takip etmeniz doğal olarak mümkün değil. Fakat herhangi bir askerin duruşmasına katıldınız mı? Gördüğünüz manzarayı değerlendirir misiniz?

7) Yargılanan herhangi bir askeri personelin dava dosyasını incelediniz mi? Örneğin Harp Okulu öğrencileri ya da erlerle ilgili dosyada geçen suçlamalar ve delilleri biliyor musunuz?

8) “Kurşun sıktınız” dedikleriniz kim, isim/kimlik bilgilerini biliyor musunuz?

9) Ateş açtığı iddia edilen askeri personelin savunmalarında talep ettikleri balistik raporlarından haberdar mısınız? Gazetecilik çabanızla herhangi birine denk geldiniz mi?

10) “Bomba attınız” dediniz, bu konudaki iddiaları incelediniz mi? Mesela bombalandığı iddia edilen TBMM binası ile gündemde yoğunlukla yer alan, İsrail savaş uçaklarının Filistin’de yaptığı bombalamalarda hasar gören binalar arasındaki farkı çıplak gözle ayırt edebiliyor musunuz? Bu durumu nasıl izah edersiniz?

11) Gazetecilerin geniş bir çevre oluşturması doğal. Darbe suçlaması ile yargılanan askeri personel arasında önceden tanıdığınız biri var mı? Darbeye karıştığı iddia edilen askeri personel arasında kariyeri boyunca herhangi somut bir suça bulaşmış ve cezalandırılmış birisini tanıyor/biliyor musunuz?

12) 15 Temmuz gecesi “kurşun sıktı” dediğiniz askerlerin, eğer “kurşun sıktılarsa” bunu hangi şart ve kimin emir komutası altında yaptığını biliyor musunuz?

13) O gece şehit olduğu ilan edilen kişilerin otopsi raporlarına baktınız mı? Kaçının gerçek ölüm nedenini biliyorsunuz?

14) 15 Temmuz gecesi askeri personel dışındaki silahlı kişiler ve onların eylemleri hakkında bilginiz var mı? Var ise sizce bu kimselerin amaçları nedir?

15) 15 Temmuz gecesi olayların ortasında kalan personelin cemaat mensubu olduklarına dair deliliniz nedir?

Son olarak

16) Pek çok askeri personelin baskı ve işkence altında sorgulamalarının yapıldığı, iddianamelerin bu şartlar altında hazırlandığı bilinen bir gerçek. Pek çoğu, bu süreçte baskı ve tehdit altında ifade verdiğini de zaten duruşmalarda belirtti. Siz askeri personelin gözaltına alınmasından bugüne kadar kadar geçen sürede ilgili hukuk normlarına riayet edildiğini, liyakat sahibi yargı ve kolluk mensuplarının, herhangi bir şekilde etkilenmeden/yönlendirilmeden/siyasi baskıya maruz kalmadan görevlerini yerine getirdiklerini düşünüyor musunuz? Bu süreçte askeri personel ve ailesine yönelik diğer anayasal hakların da öncesinde temel hak ve özgürlüklere riayet edilerek davranıldığını düşünüyor musunuz?

Sayın Gültekin, sorularımız Türkiye’deki herhangi bir gazetecinin konfor alanını zorlayacak türden. Gerçekleri ortaya çıkarmak adına vicdani sorumluluğunuzu yerine getireceğinizi umuyoruz.

Kamuoyuna saygılarımızla.

 

Faruk Yılmaz