Hakan Fidan ve Kemal Eskintan'ın Suriye'de Kurduğu Menfaat Düzeni

Hakan Fidan ve Kemal Eskintan'ın Suriye'de Kurduğu Menfaat Düzeni
30/09/2024

Suriye'de ESED rejimine karşı mücadelede, orada cihatçı grupların koordine edildiği ve kullanıldığı herkesin malumu. Hakan Fidan yönetimindeki MİT, dönemin Dış Operasyonlar Başkanı Kemal Eskintan eliyle bunu bir menfaat düzenine çevirmiş. O dönemde bölgede “Ebu Furkan” kod adıyla görev yapan ve bölgeyi MİT adına yöneten Kemal Eskintan çok önemli bir figür. Muhalif liderleri Türkiye’ye sokan, Türkiyede gece klüplerinde eğlendiren ve Erdoğan ile görüştüren bir isim. Hatta bölgeden muhalif liderlerle birlikte doğrudan Erdoğan’ı görüntülü arayabilen bir isim. Vatan millet sakarya edebiyatının arkasında yine her zamanki gibi menfaat düzeni var. Burada kurdukları çalma sisteminin iki sac ayağı var. Biri Tabela Örgütler, diğeri ise MOM (Müşterek Operasyon Merkezi)

Tabela Örgütler

Katar maddi anlamda çok büyük destek sağlayan bir ülke. Bu paralar Katar’dan çantalarla geliyor ve Kemal Eskintan’a Ankara'da MİT Çiftlik Yerleşkesinde teslim ediliyor. Kemal Eskintan’ın makam odası olarak kullandığı ofisi de bu yerleşke içinde. Katar’dan gelen bu paralar Kemal Eskintan’ın odasına girer girmez hemen sol tarafta bulunan büyük çelik kasada muhafaza ediliyor.

Bu para nakit geldiği için ve hiçbir kaydı tutulmadığı için suistimale açık (tilkiye kümesi emanet etmek gibi). Katar bu parayı muhalif gruplara iaşe, ibade ve silah desteği yapılsın diye veriyor. Zimmete geçirme operasyonu için şifahi bile olsa Eskintan'ın, ‘şu isimde, şu kadar silahlı adamı olan, adı sanı şu olan bir örgüte bu parayı gönderdim’ demesi gerekiyor. Sistemde burada çalışmaya başlıyor. 

Suriye'de muhalif grup kurmak, grupları birleştirmek bir talimata bakar. Kemal Eskintan’ın sahada istediği gibi grup kurmak ve grup birleştirmek gücü vardı. Kemal Eskintan irtibatlı olduğu herhangi bir muhaliflerden seçtiği şahsa ”Yanına bir kaç kişi al, kamera karşısına geç, kurduğun gruba bir isim bul ve grubun adını söyle ve rejim muhalifi oldugunu deklare et, şu kadar silahli gücün olduğunu, şu bölgede faaliyet gösterecegini söyle, arapça yazılı sancak vb dekorla çektiğin videoyu youtube’a yükle“ şeklinde telkin ediyor. Bunun üzerine bir grup kurulmuş oluyor. Bu gruplar fason olarak kullanıldığı için grup ismi hafızalardan siliniyor. 

Sonra bu grup gerçekte varmış, iaşe, ibade ve silah mühimmat desteği yapılıyormuş gibi paralar zimmet havuzuna aktarılıyor. Bunların hepsi Hakan Fidan(beyefendi) bilgisi, kontrolünde oluyor. Para akışı o kadar kontrolsüz ve suistimale açık ki, örneğin; personel Eskintan’ın odasına giriyor, Eskintan kasayı açıyor, siyah valizlerle sayma geregi dahi duymadan muhaliflere bu paralardan gönderiliyor. 

Hatta Eskintan kasadan valize para koyan personele (manav reyonunda sebze tartar gibi) biraz daha al, tamam yeterince doldu, kapat valizi’ gibi talimat veriyor. Yani sayma bile yok, göz kararı valize doldurulan milyon dolarlar. Hatta komik bir olay var. Suriyeye 1-2 günlük göreve giden MİT personeline bu paradan 10.000 dolar harcırah veriliyormuş. Bir personelin görevi iptal oluyor. Dürüst bir adammış ki bir süre sonra parayı iade için Çiftlik yerleşkesine geliyor. Bu personele, ‘görev kaydını-kuydunu bulamadık. Para sende kalsın’ diyorlar. Tabi ki bu kayıtsız ve bol para içinde suyun başındakilerde payını alıyor. Bahse konu tabela örgütler varmış ve destekleniyormuş gibi zimmete para geçirmek mümkün oluyor. 

MOM (Katar, Suudi Arabistan, Türkiye, Ingiltere, Fransa, ABD)

Bu grup yine muhaliflerin desteklenmesi için koalisyon üyesi ülkeler tarafından oluşturulmuş ve sekreteryasını MİT yapıyor. Buraya da dolarlar akıyor. Ama bir farkla. Katar‘dan gelen paralar gibi değil. Koalisyon hangi gruba, ne kadar silah, iaşe, ibade verildiğini sıkı takip ediyor ve kayıt sistematiği var. Şimdi ilk maddede bahsedilen tabela örgütlerin MOM projesi içinde yer alması, Eskintan ve Fidan'ın menfaat düzenine çomak sokuyor. Çünkü suistimal mümkün değil. Bunu da şöyle çözmüşler. Tabela örgüt yönlendirilirken radikal söylem, eylem yönlendirilmesi yapılıyor. Başta ABD olmak üzere koalisyon üyeleri radikal gruplara destek vermeme noktasında çok hassas. Söz gelimi bu tabela örgütlerden biri MOM da gündeme gelince Eskintan onlar radikal örgütler, bu masanın konseptine uygun değil diyor. Ve kendi kurdukları ve nemalandıkları bu örgütler sistemindeki kontrolsüz alanı muhafaza etmeye devam ediyorlar. Tabi MOM kapsamındaki örgütlerde de zimmete geçirme var mı? Elbette var. Bahse konu, silah, mühimmat, iaşe, ibade için mal veya para ilgili örgüte aktarıldıktan sonra, örgütle koordine olarak bir kısmını zimmete geçiriliyor. Oradaki örgüt yöneticilerine pay verme söz konusu oluyor. 

Görüldüğü gibi olay vatan savunması, beka gibi kavramlarla açıklansa da aslında menfaat düzeni. Bu menfaat düzenine dur diyen vatan evlatları ise infaz dahil bir çok saldırının kurbanı oldu. Bir sonraki yazımızda bu vatan evlatlarından Semih Terzi’nin neden infaz edildiğini net olarak anlatacağız.

Aziz Tarık Aydın