15 Temmuz Filmi Yardımcı Aktör Dalında Oskar: SALİH ZEKİ ÇOLAK

15 Temmuz Filmi Yardımcı Aktör Dalında Oskar: SALİH ZEKİ ÇOLAK
16/09/2024

14 Temmuz’dan itibaren eski KKK Salih Zeki Çolak’ın yaptıkları ve yapmadıkları zihinlerde büyük soru işaretleri bırakıyor. 

Salih Zeki Çolak 15 Temmuz sabahı rutin dışı Ankara'ya çağırılıyor. Levent Türkkan diyor ki;“Salih Zeki Çolak 14 Temmuz günü geldi, Hulusi Akar ile görüştü ki, 14 Temmuz günü geldiğini hatırlıyorum. Hulusi Akar'a pazartesi, salı devir teslim töreninde olacağını ama YAŞ çalışmalarından dolayı emrederse gitmeyeceğini söyledi. Hulusi Akar'da kendisine, gerek yok, git törenlere katıl gerekirse hafta sonu çalışırız dedi. Bunun üzerine de Salih Zeki Çolak İstanbul'a gitti, sonra İzmir'e kara yoluyla geçti. Orada Balıkesir'de mola vermişken 15 Temmuz sabahı Hulusi Akar kendisine Ankara'ya dönmesini emretti. O da programını değiştirerek ve İzmir'den uçak ile apar topar Ankara'ya geldi. Ne ilginçtir ki, Hulusi Akar bir anda daha önce git demesine rağmen, 14 Temmuz gecesi Hakan Fidan ile gece 3'e kadar süren baş başa görüşmesinin sabahında Salih Zeki Çolak'ı apar topar çağırıyor. Hulusi Akar'ın böylesi bir kesin karar değişikliği ile koskoca orgenerali apar topar çağırmasını olağan ve basit bir tesadüf ile izah edemeyiz.”

Hulusi Akar’ın olağan dışı bu emri çok dikkate değer. Çünkü Hulusi Akar kendisinin başında olduğuna inandırdığı sahte darbe planı (gece 03.00) ile Sönmezateş Paşa ve bahsettiği küçük grubu oyalamış. Ama gerçek darbe planı için (Erdoğan, Akar, Fidan darbesi) için asıl hamleyi yapmış. Yani tuzağa düşürdükleri kişileri panikletmek için ihbarcı binbaşı, Genelkurmaya gelen Hakan Fidan, Kara Havacılık Ziyareti hamlelerini uygulamış ve muvaffak olmuş. Sözde Darbeyi prime time’a çekmişler. Salih Zeki Çolak’ın burada çok kritik rolü var ve onları sırasıyla anlatalım;

Salih Zeki Çolak’a Kara Havacılık Okuluna gitmesi, kontrol etmesi, durumu değerlendirerek gerekirse tutuklama yapması emri veriliyor. Ama uçuşa hazır helikopterleri görmesine rağmen adeta havalanmaları için çaba içinde hareket ediyor. 

 * Bu konuda tecrübeli pilotlar -eğer kumpasa hizmet etmiyorsa- bu durumun asla izahı yok diyor. Çünkü Salih Zeki Çolak EDOK komutanlığı yapmış bir isim. Yani zamanında KARA HAVACILIK OKULU kendisine bağlıymış. Bu tecrübesinden dolayı durumu anlamamasının izahı yok. 

 * İkinci olarak, KKK bağlısı komutan/generallerin başka illere gidişinde kara havacılığa bağlı uçaklar kullanılıyor. Oradan defalarca uçmuş, uçuş için orada bulunmuş, kamelyalarda onlarca kez zaman geçirmiş. Birliği, pilotları, komutanları çok iyi biliyor. 

 * Üçüncüsü kendisine sıra dışı durum varsa tutuklama yapması emri veriliyor. Savcıyı uzakta tutuyor, merkez komutanına talimat vermiyor ve aprondaki helikopterlere rağmen tutuklama yapmıyor. Sıra dışı bir durum gördüyse tutuklama yapmamasının izahı yok. Başlamadan bitecek olaylara start veriyor.

Salih Zeki Çolak’ın bundan sonraki davranışları çok daha ilginç ve oldukça şüphe uyandırıyor. Kendi ifadesine göre Salih Zeki Çolak 21.20 civarı Kara Havacılık Okulu’ndan ayrılıyor. Oysa kamera görüntü kayıtlarına göre 12 dk önce ayrılmış. (aşağıdaki görselde) Bu arada çok enteresan bir şey oluyor, Çolak makam aracının Anadolu Bulvarı kıyısındaki toprak yola çekilmesi emrini veriyor. Şoför ve emir subayını dışarı çıkartıp cep telefonu ile konuşmaya başlıyor. 

Bu sırada dışarıda beklettiği emir subayı Yunus’u KKK karargahından arıyorlar. Komutandan haber var mı? diye soruyorlar. Emir subayı Yunus arayan kişiye “bilmiyorum toprak  yola çektik, yarım saattir burada bekliyoruz!” diyor.

Özel Kuvvetler (Fırat Alakuş) ekibi ise 21.22 de Genelkurmay karargahına giriş yapıyor. Yani Salih Zeki Çolak toprak yolda beklerken onlar henüz Genelkurmay karargahına girmemiş.

Salih Zeki Çolak kendi ifadesinde 21.40 gibi Genelkurmaya girdiklerini ifade etmiş. Yani saatler takribi olduğu için 15 dk-30 dk arası yan yolda beklemiş gerçekten! NEDEN kendisi bu telefon görüşmesi için 4-5 dakika durdum diyor? NEDEN kendi verdiği ifade ile çelişiyor? Geçiş üstünlüğü olan makam sahibi kişi 21.45 den daha önce Genelkurmaya intikal etmiş olmalıydı. Emir subayı neden yarım saattir buradayız dedi? PEKİ Salih Zeki Çolak neyi perdeliyor? Toprak yolda beklemesini yorumlarsak;

  *  Bulunduğu konum Kara Havacılık Komutanlığını görüyor. Helikopterlerin kalktığından emin olmak için beklemiş olabilir mi?

  * Kendisini sözde derdest edecek özel kuvvetler ekibinin Genelkurmaya girişinden emin olmak için beklemiş olabilir mi? Çünkü adeta kendini derdest ettirmek için özel bir çabası var. Şöyle ki; Genelkurmaya intikal ederken emir subayı Yunus komutanım Genelkurmay güvenli değil silah sesleri geliyor Kara Harp Okuluna girelim diyor. Buna rağmen hayır Genelkurmaya gideceğiz emrini vermesinin izahı yok.

  * Kendisi Kara Kuvvetleri Komutanı olduğu halde, kendi komutanlığında ne oluyor diye tek soru sormamış, tek bir emir vermemiş. Bunu anlamak mümkün değil.

Salih Zeki çolak projeye sonradan monte edilmiş biri olsa bile sabah acil çağrılmasından faaliyetin başlamasına kadar Hulusi Akar’ın talimatıyla rolünü başarılı bir şekilde oynamıştır. Kendi bağlısı askerlerini tuzaklayarak ERDOĞAN-AKAR-FİDAN DARBESİNİN startını vermiş ve bu hamlesiyle suçsuz binlerce asker kamuflaj giydin, nöbet tuttun, kapıda bekledin, kışla emniyetini aldın gibi gerekçelerle müebbet almıştır.

Dilaver Derviş