15 Temmuz'da AKP’li Bakanla 15 Kez Görüşüp Yurtta Sulh Konseyi Üyesi olmakla yargılanan General Kim?
Ankara Sıkıyönetim Komutanlığı atama listesinde yer aldığı ve Yurtta Sulh Konseyi üyesi olduğu iddiasıyla yargılanan Tümgeneral Osman Ünlü, mahkemede yaptığı savunmasıyla dikkat çekti. 15 Temmuz sözde darbe girişimi gecesi, darbe karşıtı ilk açıklamayı TRT’de kendisinin yaptığını belirten Ünlü, o gece bir bakanla tam 15 kez telefon görüşmesi gerçekleştirdiğini söyledi.
Düğünde Gelen Yıldırım Harekat Emri
Ünlü, 15 Temmuz gecesi bir general arkadaşının kızının düğününde bulunduğunu ifade etti. Düğün sırasında Topçu ve Füze Okulu’nda yetkilendirdiği iki albaydan gelen telefonlarla kendisine atama emri bildirildiğini açıklayan Ünlü, bu emri şaşkınlık ve şüpheyle karşıladığını belirtti. Üst karargahlardan emrin doğruluğunu teyit ettirmeye çalıştığını söyleyen Ünlü, saat 23:32’de kuvvet karargahından bir general tarafından aranarak 4. Kolordu Komutanlığı’na derhal hareket etmesinin istendiğini ifade etti.
Sözde darbe gecesi düğünde olduğu için askeri kıyafetini yanında bulundurmadığını belirten Ünlü, Polatlı’da vekil olarak bıraktığı Varol Aydın’dan kıyafetlerini ve emri getirmesini istediğini söyledi. Ancak Aydın, emri birlikten çıkarmanın suç olacağını söyleyerek getirmedi. Kaos ortamında gerçeği öğrenmek amacıyla 4. Kolordu’ya gitmeye karar verdiğini belirten Ünlü, kriz durumunda 4. Kolordu’nun emrine girmenin askeri açıdan nizami bir adım olduğunu savundu.
Bakan İsmet Yılmaz: “Oradan Ayrılma, Bizimle İrtibatı Kesme”
TRT’ye çıkan ilk general olduğunu ve Ümit Dündar’dan önce açıklama yaptığını vurgulayan Ünlü, o gece sabaha kadar dönemin Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz ile tam 15 kez görüştüğünü ifade etti. Bakanın, helikopterlerin halka zarar verdiğini belirtmesi üzerine, Ünlü’nün “emniyetle ortak operasyon teklif ettiğini” belirtti. Bakan Yılmaz’ın bu teklife karşılık olarak “Oradan ayrılma, bizimle irtibatı kesme” dediğini aktardı.
Yurtta Sulh Konseyi ve Sıkıyönetim Atama Listesi
İddianamelerde, “Soruşturma sırasında Yurtta Sulh Konseyi’nin üyelerinin kimlerden oluştuğuna dair bir belge ya da ifade bulunamamıştır.” ifadesiyle, böyle bir konseyin yapılan soruşturmalar sonucunda tespit edilemediği açıklanmıştı.
Balyoz davasında yargılanan Levent Ergün gibi isimlerin de sıkıyönetim atama listelerinde yer aldığını belirten Ünlü, sonrasında 30’a yakın kişinin bu listede bulunmasına rağmen beraat ettiğini vurgulayarak, bu listeye dayanarak yargılanmasının büyük bir adaletsizlik olduğunu savundu.
Salim Sancak